Viikkokatsaus: Valioliigakauden mestari sekä putoajat selvillä – Liverpoolin Coutinho ilmiliekeissä

Everton – Watford 1-0

Ross Barkley onnistui maalinteossa rikkoen kotijoukkueen kolmen ottelun maalittoman putken. Täyden pistepotin myötä Everton on kerännyt yhteensä 43 pistettä Goodison Parkilla tällä kaudella. Pistepotti on suurin sinipaitojen kotikentällä sitten 1990, jolloin joukkue onnistui haalimaan vielä yhden pisteen enemmän.

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomaan tilanteeseen, eikä kumpikaan joukkue saanut kunnollisia tilanteita luotua. Evertonin nuorukainen, Ben Davies pääsi toki kokeilemaan vapaasta laukaisutilanteesta, kun peliä oli pelattu noin 20 minuuttia. Hieman rangaistusalueen ulkopuolelta lähtenyt kuti oli lopulta marjoja Watford maalivahti Heurelho Gomesille.

Toisen puoliajan alussa Everton anasti johtoasemansa. Phil Jagielka katkaisi Watfordin keskityksen jatkaen pallon nopeasti Ross Barkleylle keskikentälle. Puolustuksen antaessa liikaa tilaa päästäen Barkleyn etenemään aina rangaistusalueen rajalle asti, josta englantilainen laukoi tarkan kudin vasempaan alakulmaan. Barkley onnistui maalin myötä katkaisemaan 12 ottelun kuivakautensa.

Everton jatkoi pallonhallintaa ja Watfordilla ei näyttänyt olevan eväitä maalintekoon. Watfordin maalinteko vieraskentällä on ollut ala-arvoista, eikä joukkue ole tehnyt maaliakaan viimeiseen kuuteen vierasotteluun. Huonompaa tulosta vieraskentällä saa hakea aina vuodelta 1952.

Everton onnistui täten katkaisemaan kolmen ottelun voitottoman putken ja nousi 61 pisteeseen, jatkaen seitsemännellä sijalla. Everton kohtaa kauden viimeisessä ottelussaan Arsenalin Emirates Stadiumilla. Watford jatkoi häviöputkeansa neljään otteluun. Watford kohtaa maanantaina tulevan mestarin Chelsean, ja sunnuntaina joukkue päättää kautensa kotiottelulla Manchester Cityä vastaan.

West Bromwich Albion – Chelsea 0-1

Michy Batshuayi nousi Chelsean sankariksi onnistuessaan maalinteossa ottelun loppuhetkillä, ja täten varmistamaan seuran viidennen Valioliigamestaruuden.

Chelsea matkasi The Hawthornsille voittamaan, mikä myös näkyi hyökkäysinnossa. Antonio Conten miehistö omi palloa heti alkuvihellyksestä lähtien ja piti palloa lopulta 70% ajasta.

Ensimmäisellä jaksolla Chelsea pyöritteli palloa mielensä mukaan West Bromin rangaistusalueen tuntumalla, mutta ei löytänyt tarpeeksi suuria rakoja, jotta puolustuslinjaa olisi murrettu, ja pakotti Chelsean turvautumaan kaukolaukauksiin.

Vasta toisella puoliajalla pallot löysivät tiensä kohti Ben Fosterin maalia ja West Bromin maalivahti joutui torjuntatöihin heti alkuminuuteilla. Victor Mosesin maatiainen suuntautui kohti takakulmaa, mutta Foster venyi upeaan torjuntaan. Kellon tikittäessä Chelsean pelistä pystyi haistamaan pientä epätoivoa, ja sinipaitojen hakiessa vimmatusti johtomaalia, myös oma puolustuslinja rakoili. Noin 70. minuutilla Salomon Rondon pääsi läpiajoon, joka kuitenkin päättyi Cesar Azpilicuetan viimehetken katkoon. Vain pari minuuttia myöhemmin West Brom karkasi ylivoimahyökkäykseen, jonka lopuksi Nacer Chadli pääsi laukomaan oikealta puolelta. Laukaus tosin epäonnistui, ja suuntautui lopulta reilusti ohi takatolpan.

Chelsea jatkoi äärimmäisen kovaa painostustaan, ja 82. peliminuutilla vierasjoukkue palkittiin. West Bromwichin epäonnistuneen purun jälkeen pallo pelattiin oikealle laidalle Azpilicuetalle, joka viime hetkellä onnistui jatkamaan pallon maalinedustalle. Michy Batshuayi oli unohdettu täysin vartioimattomaksi, ja pystyi täten ohjaamaan pallon ohi Fosterin. Lisämaaleja ei ottelussa nähty ja Chelsea varmisti näin mestaruuden kaudella 2016/2017. Antonio Contesta tuli mestaruuden myötä neljäs italialainen valmentaja, joka on onnistunut viemään Valioliigan nimiinsä.

Chelsealla on vielä kaksi ottelua jäljellä: maanantaina Watfordia sekä sunnuntaina Sunderlandia vastaan. Molemmat ottelut pelataan Stamford Bridgellä. West Bromwich jatkaa voitotonta putkeaan jo peräti seitsemään otteluun, mutta majailee yhä sarjataulukon kahdeksannella sijalla. Seuraava haaste tulee Manchester Cityn muodossa tiistaina, ja sen jälkeen Swansea Cityn muodossa sunnuntaina. Molemmat ottelut pelataan vieraskentällä.

Manchester City – Leicester City 2-1

Manchester City piti johtonsa loppuun saakka viime vuoden mestareita vastaan todella jännittävässä ottelussa. Man Citylle voitto oli elintärkeä havitellessaan Mestarien liiga -pelejä ensi kaudeksi.

Kotijoukkue aloitti ottelun hyvällä liikkeellä, joka palkittiin juuri ennen 30. peliminuuttia. Leroy Sanén esityö vasemmalla laidalla palkittiin hyökkääjän löydettyä David Silvan rangaistusalueelta, josta espanjalaistaituri sijoitti pallon varmasti verkkoon. Vain 5 minuuttia myöhemmin Sané oli jälleen vauhdissa. Muutaman nopean syötön myötä Sané murtautui alueelle sisään, jonka seurauksena Yohan Benalouane kaatoi hyökkääjän kömpelöllä taklauksella. Rangaistuspotkua astui laukomaan nuori Gabriel Jesus, ja pistikin pallon varmasti verkkoon.

Leicester City pääsi vielä maalinpäähän ennen puoliaikaa, Shinji Okazakin upean volleymaalin myötä. Japanilainen rikkoi täten 23 ottelun kuivakautensa.

Kun ottelua oli jäljellä 15 minuuttia, Man City antoi Leicesterille mahdollisuuden tasoitukseen, Gael Clichyn kaataessa Riyad Mahrezin rangaistuspotkun arvoisesti. Mahrezin liukastumisen, ja sen myötä tukijalan sekä laukaisujalan tupla kosketuksen seurauksena rangaistuspotku hylättiin, ja peliä jatkettiin Man Cityn vapaapotkulla. Erikoisen tilanteen voi katsoa alta.

Päätuomari Bobby Madleyn tuomion seurauksena Manchester City onnistui pitämään johtonsa loppuun sakkaa, ja nappasi mennessään täydenpistepotin ja Valioliigan kolmannen sijan. Cityllä on yhä kaksi ottelua jäljellä: tiistaina vastaan asettuu West Brom, ja sunnuntaina Watford. Leicester tippui häviön seurauksena sijalle 11. Leicester saa nauttia vielä kaksi ottelua mestarina, kun mestarit isännöi Tottenhamia torstaina, ja sen jälkeen Bournemouthia sunnuntaina.

AFC Bournemouth – Burnley 2-1

Joshua Kingin myöhäinen maali toi Bournemouthille täyden pistepotin, joka varmisti seuran 118 vuotisen historian parhaimman sijoituksen.

Kotijoukkue anasti johtoaseman 25 minuutin pelin jälkeen Junior Stanislasin maalilla. Lewis Cookin pitkä pallo löysi Stanislasin puolustuslinjan takaa, josta hyökkääjä sijoitti pallon varmasti ohi Tom Heatonin.

Ottelu eteni 1-0 lukemissa aina 83. peliminuutille asti, ennen kuin Sam Vokes päätti hiljentää kotiyleisön myöhäisellä tasoituksella. Johann Berg Gudmundssonin keskitys löysi Vokesin maalilta, jonka pusku painui varmasti Artur Borucin vartioiman maalin alakulmaan.

Joshua King nousi jälleen ratkaisijan rooliin. Kuva: Alloverpress.fi

Burnley ei pitkään tasoituksesta saanut nauttia, sillä vain vajaan kahden minuutin päässä omissa soi. Loppukauden ilmiliekeissä ollut Joshua King pääsi tuikkaamaan pallon Heatonin jalkojen välistä Ryan Fraserin hienon nousun ja keskityksen seurauksena, ja viimeisteli näin lopputuloksen 2-1.

Bournemouth nousi pistepotin avulla sijalle 10, tasapisteisiin Southamptonin sekä West Bromwichin kanssa. Bournemouthin kauden matka loppuu sunnuntaina Leicester Cityn vieraana. Bunrley tippu jo 15. sijalle, ja päättää niin ikään kautensa ensi sunnuntaina, kun West Ham matkaa joukkueen vieraaksi.

Middlesbrough – Southampton 1-2

Southampton anasti ensimmäisen voittonsa viiteen otteluun voittaessaan jo putoamisensa varmistaneen Middlesbroughin.

Jay Rodriguez vei vierasjoukkueen johtoon jo ennen viidettä peliminuuttia, Shane Longin esityön jälkeen. Jordy Clasie löysi Longin juoksun pitkällä avauksella, josta Long jatkoi pallon maalinedustalle, josta Rodriguez pamautti vieraat 0-1 johtoon.

Toisella puoliajalla Nathan Redmond kaksinkertaisti vieraitten johdon, pistäen puolustaja Fabion kahville ja laukoen upean kudin takakulmaan. Middlesbrough ehti myös hankkia rangaistuspotkun vierasjoukkueelle, maalivahti Brad Guzanin kaataessa Longin vain viisi minuuttia myöhemmin. Longin rangaistuslaukaus suuntautui kuitenkin liian ylös, ja kimposi täten ylähirren kautta maalipotkuksi.

Jay Rodriguez avasi Southamptonin maalitilin. Kuva: Alloverpress.fi

Middlesbrough näytti pieniä elonmerkkejä 72. minuutilla kaunistellessaan numerot 1-2, Patrick Bamfordin puskiessa Viktor Fischerin kulmapotkun verkon perukoille. Maali oli Bamfordin ensimmäinen sitten huhtikuun vuonna 2015.

Southampton nousi sarjataulukon 9. sijalle, ja isännöi kahdessa viimeisessään Manchester Unitedia sekä Stoke Cityä. Middlesbrough päättää Valioliigakauden 19. sijalla, matkustaessaan Liverpoolin vieraaksi sunnuntaina kauden viimeisessä ottelussaan.

Sunderland – Swansea City 0-2

Swansea City nappasi voiton sarjajumbo Sunderlandin vieraana, ja varmisti täten sarjapaikkansa ensikaudeksi.

Swansea, joka on löytänyt uuden vaihteen viime aikoina, jatkoi häviötöntä putkeaan jo neljään otteluun. Vierasjoukkueella ei kestänyt edes kymmentä minuuttia ennen kuin Fernando Llorente puski joukkueensa johtoon Gylfi Sigurdssonin vapaapotkusta. Maali oli Llorenten 14 tällä kaudella, joista seitsemän on tullut puskutilanteesta.

Swansea City onnistui kaksinkertaistamaan johtonsa ensimmäisen jakson lisäajalla Kyle Naughtonin upean laukauksen seurauksena. Ki Sung-Yeung tavoitti Nauhgtonin rangaistusalueen oikealta puolelta, eikä Naughton säästellyt voimia lähettäessä pallon upeasti takayläkulmaan.

Sunderlandin paras tilanne nähtiin toisella puoliajalla, kun Wahbi Khazrin vapaapotku laittoi Lukasz Fabianskin torjuntatöihin. Puolustaja Billy Jones pääsi vielä kokeilemaan paluupallosta, mutta onnistui jollain ilveellä suunnata pallon ohi maalikehikon.

Swansea nappasi täten ensimmäisen voittonsa vieraskentällä seitsemään otteluun. Viime vierasvoitto tuli Anfieldillä tammikuussa, kun Liverpool kaatui numeroin 2-3. Swansea nousi voiton myötä 38 pisteeseen, joka oikeuttaa Swansean ensi kauden Valioliiga -peleihin. Swansea hakee sunnuntaina onnellista loppua kotiyleisön edessä, kun vieraaksi matkustaa West Bromwich. Sarjajumbo Sunderland joutuu kärsimään vielä kaksi ottelua ennen pettymyksen kauden loppua, sillä Sunderland kohtaa vielä niin Arsenalin kuin Chelsean vieraissa.

Stoke City – Arsenal 1-4

Arsenal asetti painetta Liverpoolin suuntaan Mestarien liiga -pelien taistossa, Olivier Giroudin osuessa kaksi kertaa lontoolaisten rökittäessä Stoken vieraissa numeroin 1-4.

Arsenal hyökkäsi rohkeasti heti alkuvihellyksestä lähtien. Noin 20 peliminuutin jälkeen Arsenal kävi jo tolpassa, Nacho Monrealin puskiessa Hector Bellerinin keskityksestä. Arsenal sai lähteä puoliajalla johtoasemassa Olivier Giroudin ohjatessa pallon ensimmäisen kerran maaliin Bellerinin kovasta ja matalasta keskityksestä.

Toista jaksoa ei kauaa pelattu, ennen kuin Mesut Özil lisäsi vierasjoukkueen johtoa. Alexis Sanchez sekä Özil pelasivat upeasti yhteen sahaten Stoken puolustuslinjan palasiksi, jonka päätteeksi Özil pystyi sijoittamaan pallon ohi Jack Butlandin.

Stoke City pyristeli hyvän hetken Arsenalin toisen osuman jälkeen, ja palkittiin kavennus maalilla 67. minuutilla. Marko Arnautovic nousi tilanteessa vasenta laitaa, ja lähetti tarkan keskityksen Peter Crouchille, joka viimeisteli tilanteen 1-2. Mutta vain 10 minuuttia myöhemmin Sanchez vei vieraat taas kahden maalin johtoon tarkalla alakulmaan suuntautuneella laukauksella. Arsenalin kolmannen maalin jälkeen Stoken puolustus suli täysin, jonka seurauksena Giroud pääsi ohjaamaan Aaron Ramseyn keskityksen, ja kirjasi täten ottelun toisen maalinsa viimeisteltyään lukemat 1-4.

Arsenal jatkaa täten jahtiaan neljän parhaan joukkoon sijoittumisesta. Arsenalilla on vielä kaksi kotiottelua jäljellä, joista ensimmäinen pelataan tiistaina Sunderlandia vastaan, sekä toinen Evertonia vastaan sunnuntaina. Stoke tippui sijalle 14 ja päättää kautensa ensi sunnuntaina Southamptonin vieraana.

Crystal Palace – Hull City 4-0

Hull City kärsi raskaan tappion Crystal Palacen vieraana, joka tarkoittaa The Tigersien tippumista alemmalle sarjatasolle, Sunderlandin sekä Middlesbroughin mukana. Crystal Palace ja Sam Allardyce voi puolestaan hengittää syvään, varmistettuaan ensi kauden sarjapaikkansa.

Ottelu alkoi Hull Cityn silmistä katsottuna painajaismaisesti, sillä Wilfried Zaha iski kotijoukkueen johtoon jo kolmannella minuutilla. Andrea Ranocchian sählätessä purkunsa kanssa, Zaha murtautui läpiajoon, eikä hyökkääjän viimeistely tilanteessa ontunut.

Crystal Palace antoi Hull Cityn pitää palloa peräti 70 prosenttia ottelusta, mutta The Tigersin luovuus hyökkäyskolmanneksella uupui täysin. Hull Cityn murheet lisääntyivät 34. minuutilla, Christian Benteken puskiessa kotijoukkueen toisen maalin kulmapotkusta, joten tauolle mentiin 2-0 lukemissa.

Toisella puoliajalla Hull lisäsi hyökkäysvoimaansa, mutta tuloksetta. Crystal Palacelle puolestaan irtosi vastahyökkäys mahdollisuuksia. Nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Jeffrey Schlupp oli karata Hullin puolustukselta, ja kaadettiin lopulta Michael Dawsonin toimesta rangaistuspotkun arvoisesti. Luka Milivojevic laukoi rangaistuslaukauksen varmasti verkkoon. Ottelun varsinaisen peliajan jo päätyttyä Patrick van Aanholt lisäsi Hullin tuskaa, viimeistellessään lukemat 0-4.

Hull Cityn kausi oli tuskaa täynnä, ja varsinkin liigan huonoin vierassaldo (kuusi pistettä) kuvaa joukkueen heikkoutta. Hull Citystä tuli 33 joukkue joka on pudonnut Valioliigasta heti nousua seuranneena kautena. Hull City kohtaa kauden viimeisessään Tottenhamin sunnuntaina. Crystal Palace nousi 13 sijalle ja päättää kautensa sunnuntaina Manchester Unitedin vieraana.

West Ham United – Liverpool 0-4

Philippe Coutinho nousi joukkueensa sankariksi kahdella maalillaan sekä maaliin johtaneella syötöllä, Liverpoolin murskatessa West Hamin London Stadiumilla. Voitto pitää Liverpoolin neljään parhaan joukossa.

Ottelu oli täynnä vauhtia ja tilanteita kentän molemmissa päissä. Kymmenen minuutin pelin jälkeen Sam Byram oli ehtinyt käydä parinkymmenen sentin päässä Liverpool maalista, kun taas Joel Matip osui West Hamin maalin poikkihirteen.

Ensimmäistä täysosumaa saatiin odottaa 35. minuutille asti, Coutinhon vapauttaessa Daniel Sturridgen läpiajoon. Sturridgen kylmäverinen askelharhautus laittoi Adriánin maihin, jonka myötä englantilaishyökkääjä pääsi viimeistelemään tyhjiin. West Hamin André Ayewille siunaantui tuhannen taalan paikka tasoitukseen, mutta ghanalainen onnistui polkemaan pallon tolppaan noin metrin etäisyydeltä.

Toisella jaksolla Liverpool tuli entistä lujemmin päälle pistäen Adriánin West Hamin maalille koville. Pelin 57. minuutilla Georginio Wijnaldum pommitti jäätävän volleyn noin 18 metristä ylärimaan. Irtopallo kimposi poikkihirrestä takaisin Coutinholle, joka tarkalla kudilla ohitti Adriánin, ohitettuaan ensin yhden West Hamin puolustajista. Vain neljä minuuttia tästä Coutinho iski jälleen. Wijnaldumin syöttö löysi tiensä Coutinholle rangaistusalueen sisälle, josta brasilialaistaituri lopulta pommitti pelivälineen varmasti verkon perukoille. Pari minuuttia ennen loppua Divock Origi iski lukemat 0-4, pallon jäätyä pyörimään West Hamin puolustusalueelle.

Liverpool nousi 73 pisteeseen kun otteluita on jäljellä enää yksi ja ainoa. Liverpoolin löytää sijalta neljä, ja on pakkovoiton edessä ensi ottelussa, mikäli haluaa pitää Mestarien liiga -paikan anastamisen omissa käsissään. Liverpool kohtaa sunnuntain ottelussaan Middlesbroughin kotonaan. West Ham jatkaa sijalla 12, kun pisteitä on kasassa 42. West Ham päättää kautensa sunnuntain vieraspelillä Burnleytä vastaan.

Tottenham Hotspur – Manchester United 2-1

Tottenham Hotspur jätti jäähyväiset White Hart Lanelle voittamalla Manchester Unitedin numeroin 2-1. Kotivoitto oli joukkueen 14 peräjälkeen. Tottenham ei täten hävinnyt otteluakaan White Hart Lanella tällä kaudella.

The Spurs sai unelma-alun Victor Wanyaman puskiessa pallon häkkiin ainoastaan kuuden minuutin pelin jälkeen. Christian Eriksen pelasi kulman lyhyenä Ben Daviesille, jonka keskitykseen Wanyama nousi korkeimmalle vieden kotijoukkueen 1-0 johtoon. Vartti tämän jälkeen Heung-Min Son pääsi hieman tuurin saattamana puolittaiseen läpiajoon, mutta viimeistely suuntautui päin David de Geaa.

Toisen jakson kolmannella minuutilla Tottenham lisäsi johtoaan Harry Kanen tehtaillessa jo kauden 22. maalinsa. Christian Eriksenin upea vapaapotku kiersi kohti de Gean maalia, johon Tottenhamin ykkösmies pääsi jalkoineen väliin, ohjaten pallon varmasti ja kovaa Manchester Unitedin verkkoon.

Manchester United kavensi vielä ottelun 2-1 numeroihin 71. minuutilla, Wayne Rooneyn ohjatessa Anthony Martialin keskityksen ohi Hugo Llorisin. Ottelun lisäajalla Marcus Rashford oli hiljentää White Hart Lanen päästessään puolittaiseen läpiajoon, mutta Rashfordin nosto epäonnistui, ja pallo lipui ohi maalikehikon.

Manchester United jää täten varmuudella neljän parhaan joukon ulkopuolelle, ja toivoo tietysti pääsevänsä Mestarien liigaan voittamalla Eurooppa-liigan finaalin Ajaxia vastaan. Loppuottelu pelataan 24.5 Tukholmassa. Valioliigassa Man Unitedilla on yhä kaksi ottelua jäljellä. Ensin vastaan asettuu Southampton tiistaina, ja Crystal Palace ensi sunnuntaina. Tottenham kohtaa torstaina Leicester Cityn, ja päättää tämän jälkeen kautensa Hull Cityn vieraana sunnuntaina.