Advertisement

Viikon pelivihje: Brighton – Southampton 7.12.

Graham Potterin luotsaama Brighton on ollut yksi alkukauden epäonnisimmista joukkueista, vaikka viime kierroksella Liverpoolia vastaan sille tuomittiin lisäajalla kyseenalainen rankkari, josta tuli 1–1-tasoitusmaali. Sitä ennen Lokit ehti hukata avausjaksolla 0–0-tilanteessa yhden pilkun. Pallon ohi maalista putannut Neal Maupay on kerännyt Understat-sivuston tilastojen mukaan maaliodottamaa yli 6 maalin edestä, mutta osunut tällä kaudella vain neljä kertaa. Viime kaudella Maupayn xG oli 13,56 ja maaleja hän teki kymmenen kappaletta. Yleensä joukkueiden ykköshyökkääjät päinvastoin ylittävät hieman xG-lukemansa, sillä he ovat teknisesti keskimääräistä parempia viimeistelijöitä.

Maupayn johdolla Brighton on alisuorittanut maalinteon osalta. Koomisin osoitus Lokkien tehottomuudesta oli alkukauden kotipeli Manchester Unitedia vastaan, jossa Brighton teki Valioliigan ennätyksen ja osui peräti viidesti maalipuihin. Ottelu päättyi aivan lisäajan lopussa tulleella maalilla 2–3-tappioon.

Pelillisesti Potterin poppoo on pelannut tällä kaudella kuin sarjan top 10 –joukkue. Sijoitus sarjataulukossa tulee näillä otteilla nousemaan kauden edetessä, jos pahalta loukkaantumissumalta vältytään. Maanantain otteluun isännät saavat takaisin pelikiellosta oikean wing-backinsa Tariq Lampteyn. Sen sijaan Liverpool-pelissä loukkaantuneiden Maupayn ja Adam Lallanan pelaaminen on epävarmaa.

Southampton hiipuu

Sarjataulukon kärkipäässä koko syyskauden keikkunut Southampton pelaa aggressiivista prässipeliä, jolla vastustajan olo viheriöllä saadaan tehtyä epämukavaksi. Pelitapa on kuitenkin vaativa, ja poikkeuksellisen lyhyt pre-season tuppaa nyt näkymään fysiikan osalta.

Saints on ollut tällä kaudella sarjan toiseksi paras joukkue avausjaksoilla. Ralph Hasenhüttlin miehistön maaliero ensimmäisellä 45-minuuttisella on 12–4. Aggressiivista prässiä ei kuitenkaan ole jaksettu ylläpitää läpi ottelun, sillä toisella jaksolla Pyhimysten maaliero on 7–12.

Erotus jaksojen välillä on Valioliigajoukkueista suurin. Viime kierroksella Southampton menetti Manchester Unitedia vastaan 2–0-taukojohdon 2–3-tappioksi, ja pelitapahtumien valossa ansaitusti. Pallollisten ratkaisujen laatu laskee väsyneenä, eikä vastustajaa jakseta prässätä yhtä aggressiivisesti kuin otteluiden alussa.

Ylisuorittamista maalipaikoissa

Southampton on pelannut tällä kaudella kokonaisuutena hyvin, muttei niin hyvin kuin sarjataulukko väittää. Eniten Saints on ylisuorittanut viimeistelytehokkuuden suhteen. Hasenhüttlin miehistö on luonut xG:tä vain noin 11 maalin edestä, mutta tehnyt peräti 19 maalia. Toteutuneiden maalien ja maaliodottaman välinen erotus on Valioliigan suurin.

James Ward-Prowse on toki vapaapotkujen laukojana sarjan ehdotonta eliittiä, mutta kestävällä tasolla hänen tämän kauden tehokkuutensa ei ole. Myös ykköskärki Danny Ings oli alkukaudesta tulikuuma. Hän on kärsinyt viime viikot polvivammasta, mutta saattaa palata kokoonpanoon tähän otteluun. Täydessä 90 minuutin kunnossa Ings tuskin kuitenkaan vielä on.

Kotivoitto maistuu

Sarjataulukko valehtelee etelärannikon joukkueiden välisestä tasoerosta tällä hetkellä pahasti. Brighton on ollut joukkueista pelillisesti tähän mennessä parempi. Uskon, että joukkueet tulevat kauden päätteeksi olemaan sarjataulukossa huomattavasti lähempänä toisiaan, ja maanantain keskinäinen ottelu on Brightonille hyvä sauma alkaa kuroa piste-eroa kiinni.

Isännät saavat tuekseen ensimmäistä kertaa tällä kaudella yleisöä, mutta kotietu ei ole vielä 2000 sisään päästettävän katsojan myötä normaalin suuruinen. Pieni fanimäärä sytyttää todennäköisesti myös Southamptonia. Siitä huolimatta pidän Brightonia ottelussa niukkana suosikkina. Alustava 1X2-arvioni otteluun on 42–29–29 %, ja paras pelikohde löytyy tasapeli ei vetoa –muodosta. Kerroinraja vedolle on 1,69 ja panostasoksi suosittelen 6/10.

Pelataan: Brighton – Southampton 1, tasapeli ei vetoa, kerroin 1,88, panossuositus 6/10 yksikköä. Pelikohteen pääset pelaamaan tästä.

Ottelu pelataan 7.12. klo 22:00.

Haluatko lukea lisää pelivihjeitä? Löydät kaikki Hakulisen pelivihjeet Valioliigaan NordicBetin vihjepalstalta – katso kaikki pelivihjeet tästä.

Janne Hakulinen

Janne Hakulinen on urheiluvedonlyönnin ammattilainen, joka on vihjannut, laskenut kertoimia ja lyönyt vetoja päivätyökseen yli kymmenen vuoden ajan. Löydät Jannen Twitteristä nimimerkillä https://twitter.com/J_Hakulinen. Vihjeen kertoimet ovat artikkelin julkaisuhetkeltä ja saattavat muuttua.

Kaikki pelaaminen on K18. Jos pelaat, pelaathan vastuullisesti. Apua pelaamisen hallintaan ja lopettamiseen saat esimerkiksi riippumattomasta Peluuri.fi -palvelusta. BML Group Ltd:n toimintaa lisensoi ja sääntelee Malta Gaming Authority lisenssillä MGA/CRP/108/2004.