Advertisement

Wengeriltä ehdotus VAR-tarkastusten helpottamiseksi – Infantino avoimena paitsiosäännön muuttamiselle

Kuva: TT, Ricardo Moreira

VAR on ollut yksi puhutuimmista puheenaiheista kuluvan kauden aikana Valioliigassa. Varsinkin paitsioiden tarkastaminen ja päätösten toimivuus on ollut suurennuslasin alla. Maaleja on hylätty varpaanpään tai olkapään ollessa millimetrejä paitsion puolella, puhumattakaan vaikeudesta määrittää tarkka syöttöhetki videokuvasta.

FIFAn kansainvälisen kehitystyön päällikkönä nykyisin operoiva Arsene Wenger ehdottikin aikasemmin helmikuun aikana paitsiosäännön muutosta. Ex-Arsenal-manageri ehdotti, että paitsiosääntöä voisi muuttaa niin, että jos hyökkäävän pelaajan jokin kehon osa, jolla saa tehdä maalin, on puolustajan kohdalla, hyökkäävä pelaaja ei olisi tilanteessa paitsiossa. Wengerin mielestä muutos helpottaisi ja nopeuttaisi videotarkastuksia.

FIFAn presidentti Gianni Infantino kommentoi olevansa avoin paitsiosäännön muutoksille tulevaisuudessa.

”Paitsiosääntö on sellainen asia, jota meidän täytyy tarkastella. Henkilökohtaisesti olisin valmis keskustelemaan uuden paitsiosäännön muodostamisesta, jotta voisimme nähdä auttaisiko se selvittämään nykyiset ongelmat, jotka johtuvat mielestäni tilanteiden tulkinnan vaikeudesta.”

”Jotkut VAR-tuomiot ovat todella tiukkoja ja tilanteiden tulkitsijoiden on vaikeaa tehdä oikea päätös. Sen takia meidän on katsottava, voimmeko muovata paitsiosääntöä helpommin tulkittavaksi ja selkeämmäksi asiaksi.”

Jalkapalloasiantuntijat ovat ehdottaneet paitsiotulkinnan muovaamista niin, että vain selkeästi videolta nähtävät paitsiot tuomittaisiin. Infantino ei kuitenkaan lämpene ehdotetulle ”tulkinnanvaralle”.

”Se ei ole ratkaisu asialle. Jos pistät pelivaran kymmeneen senttimetriin, tulkittava raja vain liikkuu toiseen paikkaan. Se ei siis ratkaise ongelmaa.”

”Muissa Euroopan sarjoissa paitsiokeskustelua ei ole käyty VARin tiimoilta. Se ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton tilanne. Se osoittaa, että ehkä vika on paitsiosäännössä, ei VAR:ssa.”

Mahdollinen ehdotettu sääntömuutos olisi tietenkin tervetullut lisä jalkapallomaailmalle. Kun käytössä olisi ns. hyökkääjän etu, otteluista tulisi entistä maalirikkaampia ja viihdyttävimpiä. Ja tämähän olisi pelkästään positiivinen muutos FIFAn näkökulmasta.

Kuitenkin tulkintakohta siirtyisi vain eri paikkaan ja videolta joudutaan edelleen hinkkaamaan sitä, onko hyökkääjän jalka puolustajan kanssa samalla linjalla. Käytännössä ongelma ei olisi täysin ratkaistu, mutta tulkinta saattaisi joissakin tilanteissa helpottua sääntömuutoksen avulla.