Advertisement

Jalkapallon MM-Kisat 2018: Alkulohkot ja otteluohjelma

Jalkapallon MM-Kisat pelataan ensi kesänä Venäjällä. Kisat käynnistyvät torstaina 14. kesäkuuta ja päättyvät sunnuntaina 15. päivä heinäkuuta pelattavaan finaaliin. Kisat avaa isäntämaan Venäjän ja Saudi-Arabian välinen kohtaaminen. Kisoissa on edessä yhteensä 64 ottelua. Vaihtopenkki.comin kautta löytyy kaikki tarvittava kisapaikkakunnista, stadioineista, otteluohjelmista, alkulohkoista ja luonnollisesti kaiken kattavan uutisoinnin, analysoinnit ja tulospalvelun kisojen aikana.

Kisat pelataan kaikkiaan 11 paikkakunnalla. Kisoja paikkakunnat ovat Moskova, Pietari, Jekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Nižni Novgorod, Rostov-na-Donu, Saransk, Samara, Sotši sekä Volgograd.

Otteluohjelma

Alkulohkot

Jatkopelit

Alkulohkot ja lohkoesittelyt

Lohko A: Venäjä, Egypti, Saudi-Arabia ja Uruguay

Isäntämaa Venäjä on FIFA- rankingissa kisojen toiseksi huonoin maa avausvastustajansa Saudi-Arabian jälkeen. Venäjä on rankingissa vasta sijalla 66. Muun muassa Suomi on kolme sijaa korkeammalla kyseisessä taulukossa.

Uruguay on lohkon selkeä ennakkosuosikki. Edinson Cavanin ja Luis Suarezin hyökkäysvoima on niin vahvaa, ettei sille löydy lohkosta vastusta. Egypti ja Venäjä taistelevat toisesta jatkopaikasta. Egypti pelasi loistavat Afrikan mestaruuskilpailut, mutta nämä ovat täysin eri tason kilpailut. Egyptin tähtipelaaja Mohamed Salah saattaa olla kuitenkin se tekijä, jonka avulla Egypti jatkaa Uruguayn mukana jatkopeleihin.

Venäjä saa taakseen fanaattisen kotiyleisön, joka voi antaa sille omat mahdollisuutensa. Saudi-Arabian osalta kisat tulevat jäämään alkulohkoon. Yhdenkin pisteen saaminen on joukkueelle jo onnistuminen.

Lohko B: Espanja, Portugali, Marokko ja Iran

Ennakkoon lohko vaikuttaa ennakkoon erittäin mielenkiintoiselta. Oman värinän lohkoon tuo Iberian derby, jossa kohtaavat Espanja sekä Portugali. Maat tuntevat hyvin toisensa ja naapurimaiden kilpailu jalkapallokentillä on kiivasta. FIFA-rankingin mukaan Portugali on ennakkoon otteluparissa hieman niskan päällä. Iberian derby nähdään jo toisena kisapäivänä eli 15. päivä kesäkuuta.

Marokon ja Iranin rooliksi lohkossa jää kahden edellisen haastaminen. Kovin paljon näiltä mailta ei voi ennakkoon odottaa, mutta jalkapallon ihanuus on sen yllätyksellisyys. Tässä lohkossa suuria yllätyksiä tuskin tullaan kuitenkaan näkemään.

Lohko C: Ranska, Tanska, Peru ja Australia

Lohkosta saattaa muodostua hyvinkin tasainen. Ranska on ennakkoon jonkinasteinen ennakkosuosikki, mutta Tanska ja Peru voivat laittaa gallialaiset ahtaalle.

Ranska on nimivahva joukkue, joka myös pelaa joukkueena hyvin. Sen jatkopaikka on käytännössä katsoen selvä. Toisesta paikasta käydään sitten astetta kovempi taistelu. Peru pelasi vahvasti MM-karsinnat ja maan FIFA-rankingin sija 11 kertoo omaa kieltään joukkueen tasosta.

Lohkossa Australian rooli tulee olemaan ”suurempien” kiusaaminen. Joukkue voi hyvänä päivänä nipistää pisteitä lohkon muilta joukkueilta, mutta kovin suuria urotekoja maalta ei kannata odottaa.

Lohko D: Argentiina, Kroatia, Nigeria ja Islanti

Tämän lohkon kanssa täyttyvät ehdottomasti kuolemanlohkon kriteerit. Heittopussia lohkossa ei ole, vaikka luultavasti Nigeria on heikon lenkki nelikosta.

Argentiina on Lionel Messin johdolla vahva. Barcelonan tähtipelaajan kanssakin menestys MM-kisoissa on aiempina vuosina jäänyt vaisuksi. Alkulohkosta Argentiinan on ehdottomasti edettävä jatkoon. Harjoitusottelut eivät ole Argentiinalta sujunut aivan heidän toivomallaan tavalla.

Kroatia on puolestaan joukkue, jolta voi odottaa aivan mitä tahansa. Uskomattoman luovaa ja kaunista esitystä saattaa seurata totaalisen tylsä ja haluton esitys.

Nigerialla on potentiaalia runsaasti, mutta kokonaisuudessa joukkueen taitotaso ei luultavasti lohkosta jatkopaikkaan tule riittämään. Joukkue pelaa erittäin iloista ja vapaata jalkapalloa, joka voi toimia siihen saakka, kunnes vastaan tulee kurinalainen joukkue.

Islanti täydentää D-lohkon. EM-kisojen todellinen yllättäjä näytti karsinnoissa, ettei EM-menestys ollut tuuria. MM-kisoissa voi odottaa paljon ja tuskin kukaan ihmettelisi, mikäli Islanti etenisi kisoissa jatkopeleihin.

Lohko E: Brasilia, Sveitsi, Costa Rica ja Serbia

Brasilia, Sveitsi, Costa Rica ja Serbia luovat yhden kisojen mielenkiintoisimman lohkon. Suurin ennakkosuosikki on ehdottomasti Brasilia. Brasiliassa odotetaan kuumeisesti toipuuko maan kirkkain tähtipelaaja Neymar Jr kisoihin loukkaantumisen jäljiltä. Neymar on se pelaaja, joka nostaa Brasilian tasoa monta pykälää.

Sveitsi on erittäin mielenkiintoinen maa. FIFA-rankingissa kuudetta sijaa pitävä käkikellojen luvattu maa omaa loistavat pelaajat ja voi taistella jopa Brasilian kanssa lohkovoitosta. Vastaavasti Costa Ricaa ei voi myöskään kirjoittaa pois jatkopeleistä, eikä Serbiakaan heikko maa ole. Ennakkoon kyseessä on ehkä kisojen tasaisin lohko kokonaisuudessaan.

Brasilia menee lohkosta jatkoon, seuraa tekee joko Sveitsi tai Costa Rica.

Lohko F: Saksa, Meksiko, Ruotsi ja Etelä-Korea

Lohkossa on yksi selvä ennakkosuosikki. Hallitseva maailmanmestarilta voidaan odottaa jälleen loistavia kisoja. Alkulohkon pitäisi olla Die Mannschaftille läpihuutojuttu, mikäli sellaista voi MM-tasolla olla.

Lohkon toisesta jatkopaikasta taistelevat kiivaimmin länsinaapurimme Ruotsi sekä Meksiko. Kaksikosta ensimmäinen lähtee kisoihin ilman kaikkien aikojen kirkkainta pelaajaansa Zlatan Ibrahimovicia. Karsintaottelut Italiaa vastaan osoittivat, että joukkue voi voittaa hyvänä päivänä kenet tahansa.

Vastaavasti Meksiko on joukkue, jolta voi parhaimmillaan myös odottaa erittäin tehokasta ja näyttävää jalkapalloa. Joukkueen tähtipelaajiin lukeutuva Javier Hernandezin kausi West Hamissa on ollut pettymys ja mies uhkuu varmasti paljon näyttöhaluja MM-kisoissa.

Etelä-Korea on ennakkoon yksi koko kisojen heikoimmista joukkueista. Tilannetta ei kohenna paljon edes Tottenhamissa pelaava maan tähtipelaaja Son Heung-Min. Kaikki muu kuin lohkon selkeä jumbosija olisi joukkueelta todellinen yllätys.

Lohko G: Belgia, Englanti, Tunisia ja Panama

Englannin lohko. Mukana ovat myös Belgia, Tunisia ja Panama. Englantilaisille on lyöty tavanomaisesti kovat menestyspaineet, joihin maan on aiemmin ollut vaikea vastata. Harry Kanen johdolla nuori ryhmä haluaa varmasti näyttää epäilijöilleen ja tulee etenemään lohkosta jatkoon.

Belgia on vahva ja vaarallinen. Kovaa puolustuspelaamista täydentää vaarallinen hyökkäys. Joukkue alkaa pikku hiljaa olla kokenut arvokisoissa ja menestystä odotetaan niin maan kannattajien kuin pelaajienkin toimesta. Ehdottomasti lohkon toinen jatkoon menijä Englannin kanssa.

Tunisialle ja Panamalle jää lähinnä taistelu lohkon kolmannesta sijasta. Ensikertalaiselle Panamalle voidaan povata suuria vaikeuksia myös Tunisiaa vastaan.

Lohko H: Kolumbia, Puola, Japani ja Senegal

Lohko on ennakkoon myös hyvin mielenkiintoinen, josta kuka tahansa voi hyvänä päivänä edetä jatkopeleihin.

Puola voidaan nähdä lohkon pienoisena ennakkosuosikkina. Tässä auttaa varmasti Bayern Münchenin maalitykki Robert Lewandowski, joka on keväällä ollut jälleen uskomattomassa vireessä. Puola on myös hyvin kurinalainen joukkue, joten joukkueen on vaikea nähdä jäävän alkulohkoon.

Kolumbialta löytyy taitoa vaikka muille jakaa. James Rodriguez sekä Juan Cuadrado tuovat erittäin paljon taitoa ja luovuutta maan keskikentälle. Joukkue on todennäköisesti lohkon toinen jatkoon menijä.

Japani on aasialaisista maista tällä hetkellä ehkä kaikkein paras. Se on myös tottunut kisakävijä, josta voi olla hyötyä tasaisessa alkulohkossa. Jatkopaikka ei olisi yllätys, mutta luultavasti kisat jäävät alkulohkoon.

Senegal on samassa sarjassa Nigerian kanssa. Taitavaa ja kaunista vapaata jalkapalloa pelaava perinteinen afrikkalaismaa. Kurinalaisia joukkueita vastaan vaikeuksissa ja tästä lohkosta sellaisiksi voidaan lukea ainakin Japani ja Puola. Kisat päättyvät alkulohkoon.