Swansean manageri Paul Clement kertoi lehdistötilaisuudessa viime lauantain Hull –tappion jälkeen, että Joutsenet joutuvat taistelemaan sarjapaikkansa puolesta, eikä mikään ole varmaa. Kautta on jäljellä kymmenen ottelua ja walesilaisjoukkue on kolme pistettä putoamisviivan yläpuolella.
Paul Clement on Swansean kolmas manageri tällä kaudella. Vielä pari kautta sitten Swanseaa pidettiin esimerkkinä englantilaiselle jalkapallolle fiksummasta ja pitkäjänteisemmästä toimintatavasta vastakohtana lyhytnäköiselle ajattelulle ja pikavoittojen tavoittelulle isolla riskillä.
Paikallisista liikemiehistä koostunut yhteenliittymä pelasti Swansean konkurssilta vuonna 2002. Paikallisuus ja välittäminen värittivät Englannin liigan mittakaavassa pientä walesilaisseuraa. Johtokunnassa istuvilla paikallisilla pampuilla oli henkilökohtainen intressi ja kiintymyssuhde seuraan ja poikkeuksellisesti johtokunnassa istui myös kannattajayhdistyksen edustaja. Vuosina 2007-2014 Swansealla onnistui managerivalinnassaan erinomaisesti neljä kertaa peräkkäin. Roberto Martinzez, Paulo Sousa, Brendan Rodgers ja Michael Laudrup määrittivät vuorollaan kaikki samanlaista hyökkäävää ja pallovarmaa pelitapaa, joka opittiin tuntemaan swansealaisena pelitapana. Kehitys huipentui Valioliiga-paikan vakiinnuttamiseen ja liigacupin voittoon helmikuussa 2013. Kesän 2016 Walesin maajoukkueen menestyksestä osa laitettiin myös Swansean piikkiin. Swansealaisen pelitavan ja pelaajakasvatuksen nähtiin olevan samanlainen taustatekijä Walesin maajoukkueen menestykselle samoin kuin Barcelonan ja Real Madridin vahvuus heijastui Espanjan maajoukkueeseen.
Mikä meni pieleen?
Syyt Swansean syöksykierteelle on helppo löytää. Seura on tehnyt monta epäonnistunutta managerinimitystä peräkkäin, eikä myytyjen runkopelaajien tilalle ole onnistuttu hankkimaan mitat täyttäviä korvaajia.
Michael Laudrup sai potkut Swansean managerin paikalta vuosi liigacupin voiton jälkeen helmikuussa 2014. Korvaajaksi nimettiin seuran pitkäaikainen pelaaja Garry Monk, joka voittikin aluksi erinomaiselta nimitykseltä. Monkin ensimmäinen täysi kausi päättyi Swansean sijoittuessa kahdeksanneksi, mikä oli seuran historian toiseksi paras sijoitus pääsarjassa.
Epäonnistunut pelaajasiirrot olivat jo kuitenkin alkaneet. Tammikuussa 2015 Swansean ykköshyökkääjä Wilfried Bony myytiin ennätyssummalla Manchester Cityyn, eikä korvaavaa hyökkääjää onnistuttu löytämään tilalle. Koko syksyn 2015 Swansea pelasi surkeasti ja lopulta seurajohdolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin erottaa Garry Monk. Seuran johtoporras ei ollut valmistautunut managerivaihdokseen. Puheenjohtaja Huw Jenkins lensi jopa Etelä-Amerikkaan taivutellakseen argentiinalaista Marcelo Bielsaa manageriksi, mutta joutui tyytymään kieltävään vastaukseen.
Monkia seurasi managerina 40 päivän ajan Alan Curtis, jonka jälkeen penkin päähän palkattiin italialainen Francesco Guidolin tammikuussa 2016. Guidolin onnistui pitämään Swansean sarjassa viime kauden päätteeksi, mutta sai potkut viime lokakuussa. Amerikkalaisen Bob Bradleyn palkkaaminen Guidolinin seuraajaksi vaikutti hätiköidyltä ja joukkueen otteet kentällä olivatkin surkeita. Bradley kesti penkin päässä 85 päivää. Bradleyn seuraajaksi palkattiin Bayern Münchenin apuvalmentajan paikalta nykyinen manageri Paul Clement.
Jatkuva manageriralli on vaikeuttanut pitkäjänteisen pelaajapolitiikan toteuttamista. Nykyinen Swansean joukkue onkin seuran Valioliigahistorian heikoin. Fernando Llorente on täyttänyt hitaan alun jälkeen kesällä pois siirtyneen Andre Ayewin paikan, mutta umpisurkeassa puolustuksessa on edelleen Evertoniin siirtyneen Ashley Williamsin jättämä aukko. Swansea epäonnistui surkeasti myös Joe Allenin suhteen. Liverpool tarjosi Allenia kesällä Swansealle alehintaan. Joutsenet jäivät odottamaan hinnan tippumista ja Stoke pääsi hankkimaan kesän EM-kisoissa loistaneen Allenin Swansean nenän edestä.
Epävakautta on entisestään lisännyt seuran taustalla käyty valtapeli. Fanit ovat toistuvasti kritisoineet ennen niin pidettyä johtoporrasta sielunsa myymisestä. Viime kesänä amerikkalaiset sijoittajat Jason Levien ja Steve Kaplan ostivat määräävän enemmistön seurasta walesilaiselta johtokunnalta. Puheenjohtaja Huw Jenkins nettosi kahdeksan miljoonaa puntaa myymällä puolet osakeomistuksestaan.
Garry Monkin erottamisen jälkeen Swansean johtokunta ei ole juuri onnistunut tekemään hyviä päätöksiä. Vaikka Joutsenet säilyisikin sarjassa, on seuran uusilla amerikkalaisilla omistajilla ja Paul Clementillä (tai häntä seuraavalla managerilla) paljon pohdintaa tehtävänä, jottei walesilaisjoukkue ajaudu samanlaiseen vuosikausia kestävään kurimukseen, jossa esimerkiksi Sunderland on tällä hetkellä.