Advertisement

MM-kisojen joukkue-ennakko: Ruotsi

Yleistä

Ruotsi on ollut vuodesta 1994 lähtien arvokisojen vakio-osallistuja. Tosin MM-tasolla kaksi edellistä turnausta on jäänyt maalta väliin. Jalkapallo on Ruotsissa tällä hetkellä suosituin urheilulaji ja se näkyy myös Ruotsin liigassa Allsvenskanissa. Tunnelma ruotsalaisissa jalkapallo-otteluissa on hyvä ja AIK:n sekä Djurgårdenin väliset derbyt äityvät välillä jopa väkivaltaisuuksiin saakka. Eniten maaotteluita ruotsalaisista on Anders Svenssonilla, joka edusti maataan peräti 148 kertaa. Maaotteluiden itseoikeutettu maalikuningas on tietenkin Zlatan Ibrahimovic, joka on maalannut 62 kertaa Ruotsin paidassa. Maaotteluita hän on pelannut 116, joten Zlatan on ollut Ruotsin paidassa uskomattoman tehokas. FIFA-rankingissa Ruotsi on tällä hetkellä sijalla 23.

MM-kisahistoria

Länsinaapurimme on ollut MM-kisoissa, jopa yllättävän menestynyt joukkue. 1950 Ruotsi sai pronssia ja kahdeksan vuotta myöhemmin kotikisoissaan se hävisi finaalissa Brasilialle 5-2. Vuoden 1992 kisat USA:ssa toivat maalle toisen pronssimitalin ja siitä alkoi Ruotsissa todellinen jalkapallobuumi, jonka kantamaa hedelmää nähdään yhä tänäkin päivänä. Ruotsi karsiutui kaksista edellisistä kisoista. Tämän vuoden kisoihin se pääsi Play Offs -kierroksen kautta, jossa se tiputti Italian sensaatiomaisella tavalla.

Entiset tähtipelaajat

Thomas Ravelli, Thomas Brolin, Martin Dahlin, Kim Källström, Freddie Ljunberg, Olof Mellberg, Andreas Svensson, Zlatan Ibrahimovic sekä Henrik Larsson.

Manageri

Janne Andersson: 55-vuotias manageri on hyvin kokenut Allsvenskanissa. Maajoukkuepesti on kansainvälisellä tasolla kuitenkin ensimmäinen laatuaan, mutta karsinnat antavat luvan odottaa paljon. Andersson tuli joukkueen manageriksi vuonna 2016, joten nämä ovat samalla hänelle myös ensimmäiset arvokisat Ruotsin managerina.

Maalivahdit

Nimi, (suluissa seura) Maaottelut/Maaottelumaalit

Robin Olsen (FC Kööpenhamina) 16/0

Karl-Johan Johnsson (Guingamp) 5/0

Kristoffer Nordfeldt (Swansea City) 8/0

Puolustajat

Nimi, (suluissa seura) Maaottelut/Maaottelumaalit

Mikael Lustig (Celtic) 64/6

Victor Lindelof (Manchester United) 19/1: Lindelöfin alkukausi Manchester Unitedissa oli hankala. Kauden puolesta välistä vastuuta alkoi tulla hieman enemmän, joka näkyi myös hyvinä esityksinä kentällä. Lindelöf on erittäin tärkeä lenkki maajoukkueen takalinjoilla.

Andreas Granqvist (Krasnodar) 70/6: Kokenut maajoukkueen kapteeni täydentää Ruotsin ykköstoppariparin yhdessä Lindelöfin kanssa. Kaksikko pelasi loistavasti Italiaa vastaan pelatussa otteluparissa.

Martin Olsson (Swansea City) 42/5

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen) 14/0

Filip Helander (Bologna) 4/0

Emil Krafth (Bologna) 11/0

Pontus Jansson (Leeds United) 14/0

Keskikenttäpelaajat

Nimi, (suluissa seura) Maaottelut/Maaottelumaalit

Sebastian Larsson (Hull City) 98/6: Larsson on erittäin vaarallinen erikoistilanteissa. Hänen vapaapotkunsa tekivät parhaimmillaan tuhoisaa jälkeä myös Valioliigassa. Iästä huolimatta hän on yhä ketterä ja nopea pelaaja.

Albin Ekdal (Hamburger) 32/0

Emil Forsberg (RB Leipzig) 34/6: Bundesliigassa pelaava Forsberg on yksi Ruotsin maajoukkueen nykyisistä tähtipelaajista. Parhaimmillaan erittäin ovela pelaaja pystyy aiheuttamaan päänvaivaa kovillekin puolustajille

Gustav Svensson (Seattle Sounders FC) 11/0

Oscar Hiljemark (Genoa) 20/2

Viktor Claesson (Krasnodar) 21/3

Marcus Rohden (Crotone) 10/1

Jimmy Durmaz (Toulouse) 44/3

Hyökkääjät

Nimi, (suluissa seura) Maaottelut/Maaottelumaalit

Marcus Berg (Al Ain) 55/18: Berg luo Toivosen kanssa Ruotsin kokeneen tutkaparin hyökkäyksessä. Nykyjoukkueen kovin maalintekijä.

John Guidetti (Alaves) 20/1

Ola Toivonen (Toulouse) 57/13: Vaikka on Bergin kärkipari, Toivonen on enemmän mukana hyökkäysten rakentelussa, kuin niiden viimeistelyssä. Monipuolinen hyökkääjä, joka on pituutensa ansioista hyvä pelote erikoistilanteissa.

Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren) 18/2

Kuva: IBL.se

Ihanteellinen avauskokoonpano

Robin Olsen; Mikael Lustig, Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson; Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Viktor Claesson; Marcus Berg, Ola Toivonen

Ennuste

Hyvänä päivänä Ruotsi voi yltää pitkällekin. Alkulohko on vaativa. Saksa ehdottomasti ykkössuosikki, mutta Meksikon kanssa taistelu on kovaa toisesta jatkopaikasta. Ruotsalaiset etenevät hurmostilassa jatkopeleihin alkulohkosta.

MM-Kisojen lohkoennakon löydät tästä

MM-Kisojen alkulohkojen otteluohjelman löydä tästä

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom