Advertisement

Näkökulma: Unitedin kausi ei ollut loppujen lopuksi täysin epäonnistunut

Miten määritellään huippujalkapalloilussa, onko kausi ollut onnistunut vai epäonnistunut? Jos kyseessä on suurseura, niin pokaalit ovat varmasti yksi mittari. Onko se kuitenkaan ainoa? Voiko yhden maailman suurimman seuran kausi olla onnistunut, mikäli se ei ole voittanut mitään pokaalia? Vaikka asiaa kääntelisi ja vääntelisi miten päin tahansa, niin mielestäni ei voi. Sen sijaan se voi olla epäonnistunut vaikka jonkinlaisia pokaaleista tulisikin. Toisaalta kausi ei välttämättä ole ollut täysin epäonnistunut, jos pokaalit jäävät saamatta. Asiaan vaikuttaa hieman mikä seura on kyseessä, mitkä ovat vaatimustasot ja ennen kaikkea mitä muuta joukkue on saanut aikaan.

Jos otetaan tällä kertaa tarkasteluun Manchester United. Kysytäänpä lähes keneltä tahansa asiantuntijalta, entiseltä pelaajalta, kannattajalta tai nykyiseltä pelaajalta, he vastaavat kauden olleen epäonnistunut. Siitä huolimatta vaikka, joukkue oli Valioliigassa toinen, Mestarien liigassa jatkopeleissä sekä FA Cupin finaalissa. Seuran manageri Jose Mourinho taitaa olla ainoa ihminen, joka ei myönnä kauden olleen täysi pettymys.

Toinen sijoitus ei ole mestaruus. Se on kuitenkin paras sijoitus, mihin kukaan on yltänyt sitten Sir Alex Fergusonin aikana. Sen edellä oli vain Manchester City, joka oli tällä kaudella täysin poikkeuksellinen joukkue. On vaikea nähdä, että mikään joukkue mistään eurooppalaisesta huippusarjasta olisi kyennyt tänä vuonna kaatamaan Cityä taistelussa Valioliigan mestaruudesta.

Toisen sijan myötä joukkue pääsi toisen kerran putkeen mukaan Mestarien liigaan ensi kaudeksi. Myöskään tässä seura ei ole onnistunut sitten Sir Alex Fergusonin aikakauden. Vaikka pokaaleita ei tällä kaudella tullut, onko kausi todella ollut epäonnistunut? Omasta mielestä ei, ainakaan täysin. Joukkue on nyt saattanut onnistua vakiinnuttamaan Mestarien liiga statuksensa. Se taistelee luultavasti myös ensi kaudella Valioliigan mestaruudesta ja varmasti myös muista pokaaleista. Se on saanut jatkuvuutta ja ensi kauteen lähdettäessä ilmassa on varmasti vähemmän kysymysmerkkejä kuin aikaisempina vuosina.

Kuva: IBL.se

Joukkueen pelitapa Mourinhon alaisuudessa, sekä portugalilaisen tapa käsitellä pelaajiaan ovat saaneet osakseen kritiikkiä. Tästä kritiikistä juontaa myös juurensa se, ettei Unitedin kautta voida yleisesti pitää onnistuneena. Pokaaleiden puuttuminen on lähinnä tekosyy.

Toki voidaan väittää, että Mourinho on hieman jäänyt modernin jalkapallon kyydistä. Samasta kritisoitiin myös Arsenalin entistä manageria Arsene Wengeriä. Se voi hyvin pitää paikkansa. Mourinhon tyyli on se, mikä se on. Se on ollut sitä aina ja Mourinhon kanssa tietää tarkalleen mitä saa, kun hänet palkkaa seuran manageriksi. Nykyisin monet joukkueet pelaavat hyvin erilaista jalkapalloa, mitä Mourinho yleisölle tarjoaa. Mourinho osaa silti yhä voittaa tärkeitä otteluita. Vaikka tämä kausi ei aivan loisteliaasti tältä osin mennyt, sen hän todisti kuitenkin jo viime kaudella muun muassa Eurooppa-liigan voitolla.

Lisäksi osa pelaajista ei yksinkertaisesti ollut sillä tasolla, millä mestaruuksia voittavassa joukkueessa on oltava. Jos unohdetaan yhtälöstä Mourinhon pelitapa, pelaajien tason ailahtelevaisuus, niin kokonaisuudessaan Unitedin kausi oli kuitenkin ihan hyvä. Seura on tottunut voittaa pokaaleita ja niitä halutaan lisää aina, kun siihen on mahdollisuus. Silti seura on ollut Sir Alex Fergusonin lähdön jälkeen täysin tuuliajolla ennen portugalilaista. Siihen näyttäisi nyt tulleen jonkinasteinen muutos. Itse heittäisin rohkeasti ilmoilla ajatuksen, että Unitedin kausi itse asiassa oli ihan ok. Ei täysin onnistunut, mutta epäonnistunutkaan.

 

MM-Kisojen lohkoennakon löydät tästä

MM-Kisojen alkulohkojen otteluohjelman löydä tästä

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom