Advertisement

Mielipide: Seisomakatsomot kuuluvat Valioliigaan

Torstaina 21. helmikuuta 2013 olin Chelsean kotistadionilla Stamfordin Bridgellä seuraamassa Bluesin Eurooppa-liigan neljännesvälierän toista osaottelua Sparta Prahaa vastaan. Vaikkei kyseessä ollutkaan Mestarien liiga, mihin Stamford Bridgellä oltiin totuttu, oli talvinen ilta Länsi-Lontoossa tunnelmallinen.

Pelaajat lämmittelivät vielä kentällä ja katsojat liikkuivat pikkuhiljaa kohti paikkojaan, kun stadionin kuuluttaja kertoi muista kierroksen Eurooppa-liigan peleistä. Illan kattaukseen kuului muun muassa Stamford Bridgellä heikkoa suosiota nauttivan Tottenham Hotspurin peli Lyonia vastaan. Spursin otteista kertominen sai Matthew Harding Stand -päätykatsomossa aikaan buuasta ja huutelua. Eräs Chelsea-kannattajista nousi seisomaan alkaen samalla laulamaan ”stand up, if you hate Tottenham”. Monet katsomossamme yhtyivät lauluun, eikä kestänyt kauaakaan että koko Matthew Harding Stand seisoi, laualen ja huutaen.

Tunnelma stadionilla parani kohisten. Chelsea-fanien laulun katkaisi aika ajoin toistunut stadionin kuuluttajan ilmoitus siitä, että jatkuva seisominen on Stamford Bridgellä kiellettyä. Kielloista välittämättä Matthew Harding Stand seisoi läpi ottelun, ja saikin innokkaasta ja kovaäänisestä kannustuksestaan palkinnon Eden Hazardin viime hetken voittomaalin muodossa.

Englannin Valioliigassa seisominen on ollut kiellettyä jo 27 vuoden ajan. Stamford Bridgellä ja muilla valioliigastadioneilla kaikuvat kieltokuulutukset saattavat kuitenkin olla jo pian historiaa. Pitkään Brittein saarilla vallinnut negatiivinen asenneilmapiiri otteluissa seisomista kohtaan on nimittäin kovaa vauhtia muuttumassa.

Ennen tähän perehtymistä on kuitenkin syytä tarkastella, miksi seisominen Valioliigassa ylipäätään on kiellettyä. Vastaus löytyy vuodesta 1989 ja Hillsboroughn katsomotragediasta.

15.4.1989 pelattiin Sheffieldin Hillsborough-stadionilla FA Cupin välieräottelu Liverpoolin ja Nottingham Forestin välillä. Stadionit olivat tuolloin nykyistä paljon vaarallisempia. ”Terrasseiksi” kutsutut seisomakatsomot pakkautuivat usein ääriään myöten täyteen. Tämä takasi hienon tunnelman peleissä, mutta altisti peliä seuraavat fanit usein myös vaarallisiin tilanteisiin, aiheuttaen heille usein enemmän tai vähemmän vakavia vahinkoja.

Hillsboroughlle oli matkustanut runsaasti Liverpool-faneja, jotka ohjattiin kaikki samaan seisomakatsomoon. Katsomo tuli aivan liian täyteen, ja tilanteen vaarallisuutta lisäsi vielä se, että katsomon eteen oli pystytetty suoja-aita pitämään Liverpoolin kannattajat poissa pelikentältä. Tilanne eskaloitui, ja ihmisiä alkoi puristumaan katsomossa olleen yleisömassan ja aidan väliin. Paikalla olleet turvallisuusviranomaiset ymmärsivät tilanteen vakavuuden liian myöhään, ja 96 viatonta jalkapallon ystävää sai surmansa.

96 kuolonuhria vaatinut Hillsboroughn katastrofi muistetaan edelleen Liverpool-fanien keskuudessa. Kuva: Alloverpress.fi.

Katastrofista valmistui selonteko vuonna 1990, jonka pyrkimyksenä oli muun muassa tehdä suosituksia, joilla vastaavat tragediat voitaisiin tulevaisuudessa välttää. Selonteon suosituksiin kuului seisomisen kieltäminen brittiläisessä huippujalkapallossa. Kielto toteutuikin vielä saman vuoden aikana, ja kaikki korkeimmilla sarjatasoilla pelanneet jalkapalloseurat joutuivat muuttamaan stadioninsa seisomakatsomot istumakatsomoiksi. Hillsboroughn tragedian jälkimainingeissa uudistus oli helppo viedä läpi ilman sen kummempia soraääniä.

Tuolloin oletettiin, että Britannian jalkapallokansa kyllä tottuu uusiin sääntöihin, ja että ennen pitkää seisominen peleissä häviää maan jalkapallokulttuurista. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut – aiemmin mainittu esimerkki Chelsean ottelusta on vain yksi monista, missä yleisö seisoo istumiskäyttöön tarkoitetuissa katsomonosissa. Tämä muodostaa oman turvallisuusriskinsä, sillä esimerkiksi villin maalijulinnan tapahtuessa ei katsojilla ole edessään mitään kaidetta tai vastaavaa, joka estäisi heitä lentämästä katsomossa pari riviä alaspäin naamalleen. Myös vuoden 1990 katsomouudistuksen jälkeen katsomoissa onkin tapahtunut lukuisia onnettomuuksia – esimerkiksi viime tammikuussa eräs Manchester Unitedin kannattaja mursi jalkansa juhliessaan joukkueensa 2-1 -voittomaalia Hull Cityä vastaan.

Seisomakatsomot ovat edelleen herkkä aihe Brittein saarilla, erityisesti Liverpool-faneille. Monet edelleen aktiivisista Liverpoolin kannattajista menettivät itse läheisiään Hillsboroughn katastrofissa, joten seisomiseen kohdistuvan vastustuksen kyllä ymmärtää. Asenneilmapiiri on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa, ja yhä useammat seurat alkavat taipua niin sanottujen turvallisten seisomokatsomoiden kannalle. Turvallisissa seisomakatsomoissa jokaisella rivillä on kaide, jotka estävät yleisömassojen kontrolloimattoman liikehdinnän, pitäen kunkin katsojan turvallisesti omalla rivillään. Lisäksi näissä moderneissa seisomakatsomoissa on myös asennettuna istuimet, jotka voi tarvittaessa taittaa esiin.

Muutos ilmapiirissä on positiivinen asia. Kun yleisö kuitenkin seisoo, on asia turvallisempaa järjestää niin, että seisten peliä seuraaville on varattu oma katsomonosa johon on rakennettu edellä mainittu turvallinen seisomakatsomo. Tämä mahdollistaa sen ettei esimerkiksi valioliigapeliä seuraamaan tuleva turisti osta vahingossa lippua seisovien katsojien keskelle, ja ole näin pakotettu seisomaan vasten tahtoaan. Lisäksi seisomakatsomot luovat lähes poikkeuksetta istumakatsomoja paremman tunnelman stadionille. Esimerkiksi Arsenalin Emirates Stadium on upea, moderni 60 000 hengen jalkapallostadioni. Se häviää tunnelmassaan kuitenkin selvästi melkeinpä mille tahansa Saksan Bundesliigan Stadionille, joissa on poikkeuksetta suuri seisomakatsomo.

Tunnelmaa Bundesliigan Borussia Dortmund – Schalke 04 ottelusta:

Eräänlainen läpimurto seisomakatsomojen saralla nähtiin hiljattain Skotlannissa. Glasgowlainen suurseura Celtic nimittäin sai Skotlannin jalkapalloliitolta luvan rakennuttaa kotistadionilleen Celtic Parkille reilut 2000 henkeä mahduttavan turvallisen seisomakatsomon. Uusi katsomonosa avattiin tälle kaudelle, ja on ollut mahtavan positiivinen esimerkki muillekin brittiseuroille. Se on parantanut Celtic Parkin jo valmiiksi legendaarista tunnelmaa, eikä katsomossa ole nähty mitään merkittäviä vaaratilanteita tai turvallisuushäiriöitä.

Nyt Englannin liigajärjestelmä, johon kuuluvat Valioliigan lisäksi myös kolme seuraavaa sarjatasoa, saa ensimmäisen turvallisen seisomakatsomonsa. Kakkosdivari League Onessa pelaava Shrewsbury Town nimittäin ilmoitti ilmoitti tänään aloittavansa turvallisen seisomakatsomon rakentamisen New Meadow -kotistadionilleen. Liigajärjestelmässä on nähty seisomakatsomoja jo aiemmin, mutta nämä ovat olleet vanhan mallisia, kaiteettomia katsomoita, ja kuuluneet alemmilla sarjatasoilla pelaaville seuroille jotka eivät ole pelanneet yhtäjaksoisesti pitkiä jaksoja liigajärjestelmän sisällä. Shrewsbury Townin turvallinen seisomakatsomo on ensimmäinen laatuaan Englannin liigajärjestelmässä.

Nämä muutokset ovat vaikuttaneet asioihin myös Valioliigassa. Valioliiga tiedusteli viime kesänä seurojensa mielipidettä mahdollisista turvallisista seisomakatsomoista. Monet seurat, kuten West Bromwich Albion ovat ilmaisseet olevansa kiinnostuneita seisomakatsomoiden rakentamisesta. Yksikään seura ei tällä hetkellä ilmeisesti suoranaisesti vastusta ajatusta seisomakatsomoista, vaikka kaikki eivät niitä yhtä innokkaasti ajamassa olekaan. Aiemmin käsitellyistä historiallisista syistä johtuen Liverpool on selvästi varovaisin tukemaan seisomakatsomoiden paluuta Englannin korkeimmalle sarjatasolle. Se ei aio edistää niitä millään lailla ilman selkeää mandaattia kannattajiltaan, joista monien suhtautuminen peleissä seisomiseen on edelleen erittäin kielteinen. Myös Liverpool-kannattajien parissa on kuitenkin heräämässä kannatusta turvallisen seisomisen puolesta, ja heidän joukossaan käydään jatkuvasti keskustelua asian tiimoilta.

Kaiken kaikkiaan turvallisen seisomisen tulevaisuus Valioliigassa näyttää valoisalta. Aiemmin äärimmäisen kielteinen asenneilmapiiri asiaa kohtaan muuttuu kovaa vauhtia. Osa yleisöstä seisoo monissa valioliigapeleissä joka tapauksessa; parempi vain, jos seisominen järjestetään turvallisesti ja kontrolloidulla tavalla. Paljon täytyy kuitenkin vielä tapahtua, ennen kuin turvallisista seisomakatsomoista tulee liigassa valtavirtaa.

Alati nousevat lippujen hinnat ja muu Valioliigan kaupallistumiseen liittyvä kehitys on nakertanut englantilaisten jalkapallo-otteluiden tunnelmaa jo monta vuotta. Seisomakatsomojen paluu toimisi varmasti piristysruiskeena liigapelien tunnelmalle. Aktiivinen ja äänekäs yleisö tekee jalkapallo-ottelusta viihdyttävämmän yleisötapahtuman, ja tuo siihen roppakaupalla lisää Valioliigasta usein uupuvaa intohimoa. Valioliigaseurojen ei tarvitse katsoa Bundesliigaa pidemmälle nähdäkseen, millaisen tunnelman seisomakatsomot mahdollistavat – ja vielä turvallisella tavalla.